Tweede DoeDag in Techniek trekt vierhonderd enthousiaste kinderen

Voor het tweede opeenvolgende jaar was afgelopen zaterdag 15 juni de DoeDag in Techniek. Een dag waarop allerhande bedrijven die in de techniek werkzaam zijn en ook techniekopleidingen op één ruime locatie kinderen van acht tot en met dertien jaar aan het werk zetten cq laten spelen met alles wat techniek zo mooi en veelzijdig maakt.

Te veel mensen kiezen voor opleidingen die niet zelden leiden tot een duffe kantoorbaan in plaats van een technische studie die de poorten opent naar een flitsende dynamische betrekking bij een technisch bedrijf of instelling, waar je met je hoofd en je handen werkt, zodat je hart sneller gaat kloppen.
Om meer mensen te interesseren en warm te maken voor techniek bedacht ondernemer Oscar van Buijtene de DoeDag in Techniek. Ergens in Brabant bestond zo’n evenement al en dus waarom niet in Pijnacker-Nootdorp? Oscar sloeg de handen in één met Caitlin Koppe van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, Milou van Vliet van L. van Vliet Vorkheftrucks en Ronald Groenenberg van SOB Oostland. Vorig jaar was de eerste aflevering in de nieuwe bedrijfsruimte van L. van Vliet Vorkheftrucks BV. Dit jaar was het hagel- en nagelnieuwe bedrijfspand van de OBS Groep de plaats van handeling. In drie naast elkaar gesitueerde hallen kon de jeugd van alles doen.

Een stempelkaart zorgde er voor dat ze het hele traject aflegden. Aan het eind mochten de kinderen op de foto met Tobi, de mascotte van de DoeDag in Techniek, die ’s morgens al voor tien uur betrokken was bij de opening van het evenement. Die werd verricht door wethouder Bart van Straten van onder meer Economische Zaken. De wethouder knipte handig een lint door en stond nog geen kwartier later met een lasapparaat in zijn handen. “Heel gaaf. Mooi om te zien dat al deze technische bedrijven zich ervoor inzetten dat kinderen de kans krijgen om kennis te maken met allerlei vormen van techniek”, aldus de wethouder.
Een stukje verderop, bij Meerbouw Pijnacker en VenrooijBouw, konden de kinderen een stevige spijker in een niet al te soepel stuk hout slaan en met een VR-bril op een huisje bouwen. Zo rolden de kinderen van de ene in de andere ervaring.

De veertienjarige Ryan uit Nootdorp was vorig jaar ook geweest en was nu weer van de partij om van alles te doen. Hij zit op een technische opleiding, namelijk op het Corbulo College in Voorburg. Ryan ging even lekker lassen en probeerde daarna nog van alles uit maar eigenlijk weet hij al wat hij wil gaan doen later. Op een graafmachine allerhande mooi werk doen. Ook het graven kon hij zaterdag even uitproberen bij K.A. van Daalen BV dat had gezorgd voor een hoop zand en een gravertje. Bij hovenier André van der Eijk konden de kinderen met een ‘tilmachientje’ aan de slag.
De vijfjarige Quinn zit geconcentreerd in 3D een autootje te ontwerpen en te tekenen. Zo was er dus van alles te doen, te beleven en kennis te maken voor de kinderen, tussen tien uur in de morgen en drie uur in de middag.

Behalve heel veel bedrijven uit de regio waren ook enkele techniekopleidingen cq scholen aanwezig met informatie. Zoals het GO College en het Techniek College Rotterdam, dat 7.000 MBO-studenten telt die hebben gekozen uit een enorm scala van allerlei techniekopleidingen. Een deel doet dat via BBL, waarbij sprake is van een combinatie van op school een opleiding volgen en werken bij een bedrijf dat aansluit op de opleiding. Een ander deel kiest voor een dagopleiding.

Teamleider Margreet de Groot die actief is bij de afdeling die opleidt voor allerlei laboratoriumwerk, vertelde dat de opleidingen op het Techniek College altijd een combinatie zijn van kennis vergaren en praktisch aan de slag gaan. Voor heel veel jongens/meisjes cq mannen/vrouwen is dat de meest passende combinatie.

Waar mensen van vijftien vaak nog niet bij stil staan, maar wat wel belangrijk is: vanuit dit soort opleidingen vind je altijd werk. Margreet vertelde dat laboratoriumanalyses echt op van alles worden toegepast dat een mens maar kan bedenken. Van geneesmiddel tot voedingsproduct en van bouwgrond tot drinkwater. “Bij alles wat je koopt of gebruikt, is ooit een analist betrokken geweest.”

De talloze betrokkenen bij de DoeDag in Techniek kijken terug op een prachtige dag. Het was meer binnenweer dan buitenweer; dat zal ook hebben geholpen bij de talrijke opkomst. Los daarvan is het een succesformule gebleken om heel veel verschillende bedrijven en organisaties bij elkaar te zetten. De kinderen van alles laten doen uitproberen, onder goede begeleiding. Ontdekkend leren en ervaren noemt men dat. Dus op naar een volgende DoeDag in Techniek.